Barátnőm "18." szülinapjára készültem gesztenyetortával, ami sajnos sütés közben úgy döntött, hogy egy Mariana-árok-szerű képződménnyel "díszíti" önmagát, de ezen törekvését igyekeztem marcipánburkolattal megakadályozni. Korábban már elkészítettem muffinformákban, akkor nagyon szép, egyenletes tetejű sütik lettek.
Na, meg is van a megoldás Szepyke jóvoltából, habosra kell verni a tojásokat és nem lesz árok! :)
Na, meg is van a megoldás Szepyke jóvoltából, habosra kell verni a tojásokat és nem lesz árok! :)
Hozzávalók:
4 tojás
20 dkg cukor
50 dkg gesztenyemassza
1-2 ek rum (én ezt kihagytam)
1 cs só
Elkészítés:
Habosra verjük tojásokat, majd elkeverjük apránként a cukorral és a sóval, végül hozzáadjuk az áttört gesztenyepürét és a rumot.
Sütőpapírral bélelt tepsibe/formába rakjuk és180 °C-ra előmelegített sütőben kb 35-40 perc alatt tűpróbáig sütjük. Ez az adag 18 cm-es tortaformához van, én püspökkenyérformába tettem, így tovább kellett sütnöm.
Nagyon gesztenyés ízű, mintha gesztenyepürét ennénk.
Hamis marcipán bevonat készítése itt.
Plasztik csoki smiley-k és számok vannak rajta.
Forrás: http://szepsegtar.blogspot.com/2012/02/egyszeru-gesztenyetorta.html
Szia! Felverted a tojásokat, vagy csak kikeverted? Mert itt fel kell verni a tojásokat, mintha tojásfehérjét vernél fel, hiszen ezzel viszed be a levegőt, amitől könnyű lesz a tészta.. Nem elég kikeverni..:(
VálaszTörlésSzia Szepyke!
TörlésHát, tényleg nem vertem fel annyira a tojásokat ... Javítom is a receptben, köszönöm! :) (Elsőre szépen működött így is.)
Azt gondoltam, hogy nálam inkább amiatt keletkezett a "törésvonal", mert a tésztát egy kisebb tepsibe tettem és túl magasan állt benne ...
Köszönöm, hogy megosztottad a receptet, nagggyon finom! :)
Nem, szerintem a tojás felverése fontos, hiszen ebben nincs más, ami "fújja" a tésztát, csak a tojásba vitt levegő. A gesztenyemasszát is érdemes áttörve hozzáadni, mert így kapod meg azt a könnyű habos tésztát, amilyennek lennie kell. Remélem, hogy azért ízlett, mert én ezt nagyon szeretem!:)
VálaszTörlésPersze, hogy ízlett! Még anyukám is elkérte a receptet :)
TörlésLegközelebb betartom a "szabályokat" :) (Jellemző rám, hogy mindent egyszerűsítek, illetve variálok, szóval egyértelmű volt számomra, hogy miattam nem lett olyan szép, mint a tiéd! :))
Jól elfedted az árkot, merre volt? A madárka ebből nem kapott, nem látom a képen? :-))
VálaszTörlésNem akartam, hogy az "árok" közelébe menjen :P
VálaszTörlésEgyébként a tetején hosszában nyílt szét, végülis sütés után közvetlenül vészesebbnek látszott, mint utána pár órával, akkor lappadt kicsit a felülete és nem kellett marcipánhegyeket rápakolni :)