2013. április 30., kedd

Sajtfánk a hajón (gougère)

"munkaruhában" :)

HajniZoliék Sarokkonyhájában találtam ezt a tuti receptet, nagyon puha, nagyon sajtos, nem kell olajban sütni, szóval tökéletes :) Ha már ilyen jól sikerült, el is vittük hajókázni, mert többszöri próbálkozás után végre sikerült mennünk a BKV-hajóval. Városnéző programként az Árpád-hídtól a Kopaszi-gátig folydogáltunk, próbáljátok ki Ti is, kicsit más szemszögből lehet látni a várost.

Hozzávalók:
20 dkg feta sajt
15 dkg liszt
2,5 dl tej
8 dkg vaj
4 tojás + 1 sárgája
fűszerek (nálam: só, fokhagymás só, grillfűszer)

Elkészítés:
A tejet a vajjal felforraljuk.
Beletesszük a lisztet és addig kavarjuk, amíg el nem válik az edény falától. Nekem ez rögtön megtörtént, azt hittem, ez egy komolyabb "beavatkozás" lesz :)
Levesszük a tűzről és kis hűlés után belekeverjük a tojásokat, a fűszereket és az összemorzsolt sajtot.
Sütőpapíros tepsibe 2 teáskanál segítségével kis halmokat formázunk.
A tetejüket a maradék tojásfehérjével megkenjük.
200 °C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt kisütjük.
Nagyon puha, könnyű tésztájú kis fánkocskák lesznek.





megkínáltuk a kacsákat is sajtfánkkal ...
... de nem kértek belőle :(


6 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Upsz, az kimaradt, 15 dkg liszt kell bele. Köszönöm, hogy szóltál!

      Törlés
  2. Nagyon örülök, hogy ízlett! Milyen világ járt ez a fánk, még hajókázni is volt:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hat, ez tenyleg a legjobbak között van sós kategoriaban! :)

      Törlés
  3. még egy kérdés: vajon van egy édes verzió is?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Édes-sós változatot el tudok képzelni, pl. mindegyikbe egy kis darab almát csomagolni ... :) Meg diót mellé hmmm ... :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...