2013. április 25., csütörtök

Medvehagymás bagett


A bagett a nevét a hosszúkás, bot alakjáról kapta. 
Wikipedia szerint kétféle elmélet is van az eredetére, az egyik szerint egy bécsi üzletember ismertette meg a franciákkal az akkor még kerek formájú baguette-et, a másik szerint egy lengyel pék speciális tésztagyúrási technikájának eredménye.
Fő összetevői a búzaliszt, víz, élesztő, só, ezekből hosszú kelesztési idővel készül a szabály szerint 5-6 cm átmérőjű, kb 60 cm hosszú kenyér.

Sajnos Franciaországban nem jártam még, de Tunéziában nagyon sokat láttunk bagettet cipelő embereket. Általában mindenkinél több darab volt és sokszor csak úgy a hónuk alá csapva vitték. Vagy így :)


Hozzávalók:
90 dkg liszt
3 dkg élesztő
1 ek só
0,6 dl olívaolaj
0,55 l víz
1 tk porcukor
8-10 levél medvehagyma

Elkészítés:
A vizet kissé meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt.
Beleöntjük a lisztet és elkezdjük dagasztani.
A tetejét megszórjuk liszttel és langyos helyen kb 1 órát kelesztjük.
A medvehagymát kis darabokra vágjuk és a megkelt tésztával összedolgozzuk.
4 felé szedjük a tésztát és hosszúkás rudakat formázunk. 
Késsel ferdén bevagdossuk a tetejét.
10 percig hagyjuk még kelni.
Vízzel megkenjük a tetejét.
180 °C-ra előmelegített sütőben ropogósra sütjük (nálam kb 30 perc volt).



Medvehagymás bagett medvehagymás kőrözöttel

Forrás: http://www.nlcafe.hu/nlkonyha/20091128/3_egyszeru_kenyer_-_probald_ki/


3 megjegyzés:

  1. Szia!

    Ha időd engedi nézz be hozzám, díjat kaptál :)

    http://sunisuti.blogspot.hu/2013/04/blog-post.html

    Üdv.

    VálaszTörlés
  2. Ez elkészítésért kiált! Nagyon jó lehet, így medvehagymával főleg! Meg kellene szállnom a szomszédok kertjét, neki van dögivel ez a fantasztikus növény! Köszi az ötletet! :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajrá, gyűjtsd be hozzá a medvehagymát! :) Egyébként eredetileg pirított hagymával volt a recept, azt is ki fogom próbálni :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...