Kísérletet teszek a fagyasztó kiürítésére, úgy, hogy addig nem veszek bele semmit, amíg ki nem fogy minden (ez nem szokott sikerülni), így "lett" egy adag felhasználandó szilvám. Mivel a lemon curd és az orange curd annyira bejött, gondoltam, hogy ez sem lesz rossz ... és tényleg :)
Eredetileg csak szilvából készül, de nekem kicsit kevesebb volt belőle, így egy fél banán is került bele. Ez átvette az ízek felett az "irányítást", jó kis banános illatú-ízű krém lett, de természetesen ki lehet hagyni és csak szilvából készíteni.
Hozzávalók:
400 g szilva (vagy egy része banán)
125 g cukor (én kb 8-10 dkg-ot tettem bele)
125 g vaj
2 egész tojás
1 tojássárgája
citromlé ízlés szerint
Elkészítés:
A fagyasztott szilvát kiolvasztjuk és meghámozzuk. Ez nagyon egyszerűen megvan, kés sem kell hozzá, csak az ujjainkkal alányúlva lejön rögtön a héja egy darabban.
a szilva húsa és a héja immár külön életet élve |
Belekeverjük a vajat és hűlni hagyjuk.
A tojásokat alaposan összekeverve hozzáadjuk a szilvához és alacsony hőfokon folyamatos kevergetés közben addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik a krém.
A végén még adtam hozzá citromlevet, mert túl édesnek találtam.
Lehűtve fogyasztjuk.
Forrás: http://www.thompson-morgan.com/plum-curd-recipe
Nálad is "tavaszi hűtő-kamra nagytakarítás" van? Jó kis krém lehet!
VálaszTörlésHát, próbálkozom vele, ha így folytatnám, nem férne be a jégtől a kaja a hűtőbe ... :D
TörlésTényleg finom a krém, érdemes kipróbálni, de a narancsosat/citromosat meg egyenesen kötelező! ;-)
Hat nekem is folytatnom kellene a megkezdett "projektet", de most az ibolyakandirozas meg a medvehagyma bezavart :) Azert majd osszekapom magam, lehet meg szilvam is lapul valahol a melyben :)
VálaszTörlésEzek fontosabbak, ez egyértelmű :P
TörlésHmm, még sem medvehagymát, sem ibolyát nem ettem :), azt hiszem, sürgősen pótolni kellene a lemaradásomat :)
Linda, mindenkepp!!! Szerintem fogod szeretni :)
VálaszTörlés