2013. április 18., csütörtök

Márványos pavlova torta szilva curd-del


Ez is egy olyan sütemény, amit eddig még soha nem kóstoltam, épp itt volt az ideje a bepótlásának.

Anna Pavlova ünnepelt orosz balett-táncosnő volt, aki az 1900-as években társulatával "végigturnézta" az egész földet. 


Anna Pavlova és egy muffin "pavlova"

Amikor 1926-ban Ausztráliában és Új-Zélandon járt, az az év kulturális eseményének számított. Az ő tiszteletére kreálta ezt a légies, könnyed tortát a Wellington Hotel séfje Új-Zélandon. Azóta Ausztrália és Új-Zéland is nemzeti desszertjükként magukénak vallják, amiből állítólag viták is kerekednek.
A világ - eddig - legnagyobb pavlova tortáját Aaron Campbell sütötte 2010-ben 10000 tojásból és 600 kg cukorból. 50 m2-esre sikeredett.
Eredeti változatán tejszínhab van, ami gazdagon meg van szórva valamilyen savanykás gyümölccsel, általában kiwivel.

Hozzávalók:
2 szobahőmérsékletű tojásfehérje
12 dkg porcukor
1 kiskanál ecet
1 evőkanál keményítő
pár csepp ételfesték
szilva curd

Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 150 °C-ra.
Kezdjük el felverni a tojásfehérjét. Ha már habos, kanalanként adagoljuk hozzá a porcukrot, úgy, hogy minden kanál után kb 2 percig verjük a habot. Az utolsó kanál cukorral adjuk hozzá a keményítőt és az ecetet is. A végén egy fényes, nagyon kemény, tömör habot kapunk.



A sütőpapírra rajzoljuk egy kört, fordítsuk meg a lapot és az átlátszó körbe lapátoljuk bele a habot és egyengessük el valamennyire. Nekem a normál sütőpapírról simán lejött sütés után, de volt, akinél olvastam rossz tapasztalatokat erről és a szilikonost ajánlották. A közepén lehet egy mélyedést kialakítani, ide került majd a krém.


Csepegtessünk rá néhány csepp ételfestéket és fogpiszkálóval belenyúlva húzzunk bele körvonalakat.
Rakjuk be a sütőbe és rögtön vegyük is vissza a hőfokot 110 °C-ra.
Ezt a kisebb adagot kb 40 percig sütjük (nagyobb adagoknál 60-70 perc is lehet a sütési idő), közben nem szabad nyitogatni a sütőajtót. Ha megsült, lekapcsoljuk a sütőt, valamivel kitámasztjuk az ajtaját, de a tortát benthagyjuk, amíg kihűl. Kívül a kérge roppanós, vékony száraz, belül krémes, puha.


Óvatosan áttesszük a tepsiről egy tálra és rákanalazzuk a krémet.



a "márványtalan" változat

Forrás: http://szemiramisz.blogspot.hu/2012/06/malnas-pavlova-torta.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...