2013. március 25., hétfő

Cupcake tanfolyam a Makifoodban

a kollekció

Noémitől, a Mandulasarok írójától nyertem a Facebookon a lehetőséget, hogy részt vegyek a Makifood Főzőiskolában egy cupcake tanfolyamon, melyet ezúton is nagyon köszönök. A kurzust Márk Szonja, az Édesem blog szerzője tartotta.
A főzőiskola számomra meglepő módon egy fürdőszobaszalonnal egy légtérben található. Szóval a modern konyha mellett láthatunk csili-vili kádakat és egyéb fürdőszobai tárgyakat is :).

a főzés színtere
társalgó
egy kád :) elfogadnám ...

Szonja elmondta, hogy ő nem szereti a nagyon színes, figurális süteményeket, tortákat, mert "az étel nem játék". Szerintem meg miért ne, amúgy nekem se legyen semmi csicsás, giccses, két dolog lehet: a süti (bár tetszenek a nagyon egyszerű, letisztult formák is) és a hűtőmágnes :) De a végeredmény olyan lett, ami nekem is nagyon tetszett, nem csak küllemre, hanem ízre is.
Szerencsére nem amerikai vonalú cupcake-ekek sütöttünk, amik tele vannak halmozva vajas-cukros krémmel, hanem nagyon finom puha, nem száraz tésztákat különféle ízletes krémekkel.

Készült:
Répatorta cupcake citrusos krémsajtos krémmel
Húsvéti cupcake - devil's food kakaós muffin csoki ganache-zsal
Rózsás-málnás cupcake
Citromos habcsók cupcake

Csak hatan voltunk a tanfolyamon, így bőven volt lehetőség kérdezni is. Sikerült személyesen is találkozni Nyammm Zsófival és Katucival. Elég sok minden lett betervezve erre a kurzusra, így a meghirdetett 3 óra helyett majdnem 4 órán keresztül tevékenykedhettünk, mire mindennel készen lettünk. A muffinok, krémek készítésénél a feladatokat megosztottuk, mindenki csinált valamilyen részfolyamatot, a díszítést mindenki maga végezte néhány sütin.
Ami nekem a legkevésbé ment, az a habzsák kezelése, nem próbáltam még, ez meg is látszott a végeredményen, nem sikerült szépen egyenletesen kinyomni a különböző textúrájú, folyékonyságú krémeket.

A citromos habcsókos cupcake volt a kedvencem, mandulás muffin citromos-savanykás lemon curd-del, a tetején szakácsfáklyával karamellizált habcsókkal ... hmmm :), ennek a receptjét leírom.

Financier

Hozzávalók:
125 g tojásfehérje (kb 4 db)
75 g darált mandula
75 g porcukor
75 g kristálycukor
60 g liszt
Egy csipet só
125 g vaj

Elkészítés:
A vajat egy lábosban megolvasztjuk, megbarnítjuk és félretesszük. A vaj barnításával most találkoztam először, ezáltal az illata kissé mogyoróssá változik.
A tojásfehérjét elkeverjük a többi hozzávalóval és a vajat is hozzá csorgatjuk.
Muffinkapszlikba töltjük (a forma 3/4-éig) és 160 fokra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt kisütjük (a kicsiknek elég 20 perc).

Lemon curd

Hozzávalók:
3 db citrom
3 db tojás
150 g cukor
85 g vaj
Egy nagy csipet só

Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük és alacsony hőfokon folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. A tetejére folpackot teszük és hagyjuk kihűlni.

Habcsók (meringue)

Hozzávalók:
3 db tojásfehérje
150 g cukor

Elkészítés:
A tojásfehérjéből és a cukorból kemény habot verünk.

A financier-ek tetejét levágjuk, közepükbe kiskanállal mélyedést vájunk. Ebbe töltjük a lemon curd-öt, erre halmozzuk a habcsókot., amit szakácsfáklyával karamellizálunk. (Valószínűleg jó néhányunk először fogott a kezébe ilyesmit, mert itt-ott égtek a muffinpapírok is, Szonja még az asztalt is féltette :))

Összefoglalva jó hangulatú kurzus volt egy jólfelszerelt konyhában, jól felkészült tanárral, finom cupcake-ekkel.
Amin lehetne javítani szerintem: a kiadott recept néhol nekem nem elég részletes, mivel szét voltak osztva a feladatok, nem emlékeztem minden fázisra, most volt, aminek utána kellett néznem. Illetve jó lenne "utazásbiztosabb" megoldás a készített ételek hazavitelére, a cupcake-ek díszítése sajnos volt, ahol szétnyomódott.

És akkor jöjjenek a képek.

készül a répatorta cupcake
csokiolvasztás vízgőz felett
tészta muffinkapszlikba töltése
így néz ki a barna vaj a financierhez
keverednek az alapanyagok
így főz (süt) egy gasztroblogger :) - fényképezőgéppel a nyakban
gyűlnek a muffinok
készül a málnás krém
fotózás
a répaültetvényem "bevetés" előtt
... és után
mélyedések a lemon curd-nek
vigyázz, lövök!
karamellizált habcsók ...
... és "karamellizált" muffinkapszli :)
rózsavizes-rózsás-málnás cupcake
csokis kosárkák marcipán hímes tojásokkal
itt meg én nézem, hogy mit is kell csinálni :)
Ruzicska Zsófi fotója


5 megjegyzés:

  1. Látom nagyon ment a munka! Remekül néznek ki a cupcake-ek! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépeket készítettetek!
    Mikor hozod a kóstolót?
    Anyu

    VálaszTörlés
  3. Biztos szuper volt,a végeredmény ezt mutatja !

    VálaszTörlés
  4. Nagyon örülök, hogy találkoztunk, nagyon jól éreztem magam veletek!

    VálaszTörlés
  5. Tényleg jó volt a tanfolyam, és ha azokra a sütikre gondolok, amiket gyártottunk, csorog a nyálam ... :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...