2013. január 6., vasárnap

Banános bonbon és az első bonbonozás esete


A Chefparade Csokiműhely látogatásunk után Nóri barátnőmmel úgy gondoltuk, hogy itt az ideje kipróbálni, hogy milyen jól is megy nekünk egyedül a bonbonkészítés :) A tanfolyamon mártott bonbonokat készítettünk, most is ilyet választottunk, a tölteléke banános lett.

Hozzávalók (kb. 25 bonbonhoz):
2 közepes méretű érettebb banán
kb 15 dkg darált keksz
1 citrom reszelt héja
250 g étcsoki

Elkészítés:
A banánokat villával összetörjük, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és annyi darált kekszet, hogy kézzel golyókat tudjunk belőle formázni.

az elvegyülés mestere - madár a meztelen bonbonok között

A csokit vízgőz felett felolvasztjuk. Ügyelni kell arra, hogy ne kerülhessen víz vagy vízgőz a csokiba (ezt egy következő ponton jól elrontottuk ...). A csoki hőmérséklete kb. 40-46 °C legyen, nem szabad túlmelegíteni. Ezt legkönnyebben maghőmérővel lehet ellenőrizni, ami nekünk nem volt, így azt kell figyelni, hogy a lábas alatt levő víz ne bugyogjon, forrjon. Lehet mikróban is olvasztani, alacsony hőfokon, pár másodpercenként megkevergetve a csokit.


Ezután következhet a temperálás. Erre azért van szükség, mert a melegítéssel a csoki összetevői (cukor, kakaó-szárazanyag, kakaóvaj) különválnak egymástól, a kristályszerkezet megbomlik, a csoki pedig végül matt felületű lesz. A temperálással visszaállítjuk a tökéletes kristályszerkezetet, a csoki szép fényes és roppanós lesz.
A csokit kiöntjük egy sima felületű, hűvös - ideális esetben - márványlapra (a miénk csak márványMINTÁS volt :D) és két lapát vagy spakli és kenőkés (mi habkártyákkal csináltuk) segítségével elkezdjük szétteríteni, majd összeterelni a csokit addig, amíg el nem érni a kb. 31-32 °C-os hőmérsékletet. A tanfolyamon azt tanultuk, hogy érintsük a csokit ujjunkkal az ajkunkhoz, ha nem érezzük melegebbnek a csokit, mint a szánkat, akkor jó.




támadááááááás!

Ezután próbáljuk meg a csokit egy kisebb átmérőjű edénybe visszaterelni, hogy minél könnyebben, mélyebbre tudjuk mártogatni a golyókat.. Legközelebb meleg vízbe fogjuk állítani, hogy melegen tartsuk, bár ennél a mennyiségnél sikerült gyorsan - visszaszilárdulás előtt - végigmártogatnunk.


keresd a hibát! :) 1 golyó mínusz :)

Sütőpapíros tálcára szedjük a bonbonjainkat. (Volt egy néhány, amit sima tányérra raktunk, de Ti ne tegyétek, végleg összenőttek ...)
Gyorsan megszórjuk a tetejét színes szórócukrokkal, cukordíszekkel, kókusszal.

A maradék csokival a most kapott cicás szilikonos bonbonformát megtöltöttük. Itt követtük el azt a hibát, hogy maradt a formában néhány csepp víz és a bonbonok széle csúnya, eltérő színű lett. Tanulság, hogy teljesen száraz formát lehet csak használni. Persze mondták a tanfolyamon, hogy a víz a csoki ellensége, de ez csak utólag jutott eszünkben ...




Hűvös helyre tesszük őket.
Amíg várunk, megkínáljuk segítőnket pálinkával :D


Aztán büszkén pózolunk a kész bonbonjainkkal :D






Konyhalál Facebook oldal: itt :)

Az elméleti tudnivalókat a Praliné Paradicsom és Gasztromankó oldalakról vettem át.

5 megjegyzés:

  1. Ügyes! Ki fényképezett, a madár? :-)

    VálaszTörlés
  2. dejóó, nagyon tetszenek a fázisfotók is,ügyik vagytok!!

    VálaszTörlés
  3. Koszonjuk :) Johet majd a kovetkezo, van meg hova fejlodnunk ... :)

    VálaszTörlés
  4. Ügyesek vagytok, szépek a bonbonok. Nekem is neki kell állnom újra! :)

    VálaszTörlés
  5. Helyesek vagytok a képen!Meg ügyesek is!Ennyi finomság!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...