2013. január 28., hétfő

Pink csíkos baumkuchen - vagy valami olyasmi


A baumkuchenre - magyarul fa(törzs) sütemény - a neten keresgélve bukkantam, egyből megtetszett az "anyagában" csíkozottzága. 
Persze az eredeti nem ilyen, hanem egyszínű, a fatörzs évgyűrűire emlékeztető mintájú.
Hasonlóan készül, mint a kürtőskalács, vagyis a tésztát egy hengerre viszik fel, amit forgatnak - hagyományosan szabad tűzön. De itt  a folyós tésztát rétegenként viszik fel, amikor megsült egy réteg, jöhet a következő. A végeredmény egy minimum 10 rétegből álló üreges sütemény, melynek tömege elérheti a 2-5 kg-ot is. Ezt aztán trapéz formájú darabokra szabdalják.
A Mindmegette oldalán ugyanez a süti tepsiben lett megsütve, de így is nagyon szépen látszottak a kiegyenesített év"gyűrűk". Itt jutott eszembe, hogy az enyém lehetne színes csíkos és szerintem tényleg nagyon jól mutat az élénk színekkel.

Hozzávalók (20x20 cm-es tepsihez):
6 dkg rétesliszt
6 dkg kukoricakeményítő
8 dkg porcukor
4 db nagyméretű tojás
1 db vaníliarúd kikapart magjai
1 narancs reszelt héja
1 csipet só
ételfesték
lekvár a két tésztaréteg összetapasztásához (én narancslekvárt használtam)

Elkészítés:
A sütőt előmelegítem 220 °C-ra.
A vajat felolvasztom és hűlni hagyom.
A tojásfehérjékből kemény habot verek.
A cukrot, sót, vajat, vaníliát, narancshéjat robotgéppel alaposan összekeverem, majd hozzáadom egyesével a tojássárgákat.
Belekeverem a lisztet, végül óvatosan a tojásfehérje habot.
Én itt kettéválasztottam a tésztát, az egyik felébe tettem ételfestéket.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntök az egyik masszából. Annyi kell, hogy éppenhogy el lehessen simítani egyenletesen. 4 percbe sütőbe tesszük, utána jöhet a következő (másik színű) réteg szintén 4 percre és így tovább, amíg el nem fogy. Ez a mennyiség 6-7 rétegre elegendő.
Figyeljünk arra, hogy egyforma mennyiségeket tegyünk egy-egy sütéskor a tepsibe, érdemes kanállal/merőkanállal méricskélni.
Ha kész van, keresztben kettévágom a tésztát, az egyik tetejét megkenem lekvárral, majd ráteszem a másikat. Sütőpapír fölé nehezéket (könyvet) rakok és így összepréselem a rétegeket.
Darabokra vágom és bevonom olvasztott csokival vagy marcipánnal. Mivel kissé száraznak éreztem, előtte narancslébe mártogattam a szeleteket.
Nem bonyolult süti ez, csak ott kell lenni mellette, hogy rakosgassuk az újabb adag tésztákat a tepsibe.





A széléről "leeső" tésztából és némi marcipánból pink golyók is készültek, amiket mákba terveztem belehempergetni, mert milyen jól mutatna a pink-fekete, de sajnos nem volt otthon, így maradt a kakaó.



Konyhalál Facebook oldal: itt :)

3 megjegyzés:

  1. Milyen jó mutat, szuper guszták! :)

    VálaszTörlés
  2. ÓÓ, hogy ez milyen nagyon jól néz ki!!! :-)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm! :) Utálom a rózsaszínt, de sütiben olyan jól mutat! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...