A Chefparade Csokiműhely látogatásunk után Nóri barátnőmmel úgy gondoltuk, hogy itt az ideje kipróbálni, hogy milyen jól is megy nekünk egyedül a bonbonkészítés :) A tanfolyamon mártott bonbonokat készítettünk, most is ilyet választottunk, a tölteléke banános lett.
Hozzávalók (kb. 25 bonbonhoz):
2 közepes méretű érettebb banán
kb 15 dkg darált keksz
1 citrom reszelt héja
250 g étcsoki
Elkészítés:
A banánokat villával összetörjük, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és annyi darált kekszet, hogy kézzel golyókat tudjunk belőle formázni.
az elvegyülés mestere - madár a meztelen bonbonok között |
A csokit vízgőz felett felolvasztjuk. Ügyelni kell arra, hogy ne kerülhessen víz vagy vízgőz a csokiba (ezt egy következő ponton jól elrontottuk ...). A csoki hőmérséklete kb. 40-46 °C legyen, nem szabad túlmelegíteni. Ezt legkönnyebben maghőmérővel lehet ellenőrizni, ami nekünk nem volt, így azt kell figyelni, hogy a lábas alatt levő víz ne bugyogjon, forrjon. Lehet mikróban is olvasztani, alacsony hőfokon, pár másodpercenként megkevergetve a csokit.
Ezután következhet a temperálás. Erre azért van szükség, mert a melegítéssel a csoki összetevői (cukor, kakaó-szárazanyag, kakaóvaj) különválnak egymástól, a kristályszerkezet megbomlik, a csoki pedig végül matt felületű lesz. A temperálással visszaállítjuk a tökéletes kristályszerkezetet, a csoki szép fényes és roppanós lesz.
A csokit kiöntjük egy sima felületű, hűvös - ideális esetben - márványlapra (a miénk csak márványMINTÁS volt :D) és két lapát vagy spakli és kenőkés (mi habkártyákkal csináltuk) segítségével elkezdjük szétteríteni, majd összeterelni a csokit addig, amíg el nem érni a kb. 31-32 °C-os hőmérsékletet. A tanfolyamon azt tanultuk, hogy érintsük a csokit ujjunkkal az ajkunkhoz, ha nem érezzük melegebbnek a csokit, mint a szánkat, akkor jó.
támadááááááás! |
Ezután próbáljuk meg a csokit egy kisebb átmérőjű edénybe visszaterelni, hogy minél könnyebben, mélyebbre tudjuk mártogatni a golyókat.. Legközelebb meleg vízbe fogjuk állítani, hogy melegen tartsuk, bár ennél a mennyiségnél sikerült gyorsan - visszaszilárdulás előtt - végigmártogatnunk.
keresd a hibát! :) 1 golyó mínusz :) |
Sütőpapíros tálcára szedjük a bonbonjainkat. (Volt egy néhány, amit sima tányérra raktunk, de Ti ne tegyétek, végleg összenőttek ...)
Gyorsan megszórjuk a tetejét színes szórócukrokkal, cukordíszekkel, kókusszal.
A maradék csokival a most kapott cicás szilikonos bonbonformát megtöltöttük. Itt követtük el azt a hibát, hogy maradt a formában néhány csepp víz és a bonbonok széle csúnya, eltérő színű lett. Tanulság, hogy teljesen száraz formát lehet csak használni. Persze mondták a tanfolyamon, hogy a víz a csoki ellensége, de ez csak utólag jutott eszünkben ...
Hűvös helyre tesszük őket.
Amíg várunk, megkínáljuk segítőnket pálinkával :D
Aztán büszkén pózolunk a kész bonbonjainkkal :D
Konyhalál Facebook oldal: itt :)
Az elméleti tudnivalókat a Praliné Paradicsom és Gasztromankó oldalakról vettem át.
Ügyes! Ki fényképezett, a madár? :-)
VálaszTörlésdejóó, nagyon tetszenek a fázisfotók is,ügyik vagytok!!
VálaszTörlésKoszonjuk :) Johet majd a kovetkezo, van meg hova fejlodnunk ... :)
VálaszTörlésÜgyesek vagytok, szépek a bonbonok. Nekem is neki kell állnom újra! :)
VálaszTörlésHelyesek vagytok a képen!Meg ügyesek is!Ennyi finomság!
VálaszTörlés