2012. április 15., vasárnap

Kalács


A Blogkóstoló 2. fordulóján - ami arról szól, hogy a jelentkezők között kisorsolják egymás blogját és a kapott blogról kell elkészíteni valamit - nekem Fernelax blogja jutott. Gondban voltam, mert viszonylag kevés receptet tartalmaz, de aztán kiválasztottam a Kalács receptjét.

Hozzávalók:
50 dkg liszt
2,5-3 dl langyos tej
2 tojás sárgája
2 tk kristálycukor
1 citrom lereszelt héja
18-20 szem édesítő tabletta kis forró vízben feloldva
2,5 dkg élesztő
mazsola/rahát
kis vaj

Elkészítés:
Fernelax szerint ha édesítő tablettával készítjük a kalácsot, akkor sokkal könnyebb tésztát kapunk.
A tejbe belekevertem a feloldott édesítő tablettákat, cukrot és élesztőt, miután felfutott, a többi hozzávalót is, kivéve a mazsolát és a vajat.
Miután megkelt, én két egyenlő részre osztottam, kinyújtottam, megkentem olvasztott vajjal, megszórtam kis vaníliás cukorral, majd mazsolával (Fernalax raháttal készítette, én gondoltam, hogy ezt helyettesítem összevágott gumicukorral - de mint kiderült ez nem teljesen jó, mert a cukrok megolvadtak sütés közben :D, de a mazsolával nagyon finom).
Feltekerjük a tésztát, a kettőt összesodorjuk és hagyjuk kelni kb 1 órát. Amikor megkelt, akkor megkenjük tojással.
Hideg sütőben kezdjük sütni, én 175 °C-on 1 óra 10 percet sütöttem.









1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...