2013. január 7., hétfő

"Narancslekvár" almából (és némi narancsból)


A Nosaltyn találtam ezt a jó kis narancsíz receptet, meglepő volt, hogy alig kell hozzá narancs, ellenben alma annál több. El is készült karácsonyi ajándékként. Teljesen narancsíze van, az almát nem lehet érezni.

Hozzávalók:
2 kg alma
30-35 dkg narancs (kb 2 db közepes méretű)
20-50 dkg cukor (ki mennyire édesen szereti)
0,5 l víz

Elkészítés:
Az almát meghámozzuk, feldaraboljuk, rászórunk 20 dkg cukrot és felöntjük 2 dl vízzel.
A narancsokat meghámozzuk, kifilézzük és kis darabokra vágjuk és a kicsurgott levével együtt az almához adjuk.
A héjról a fehér részeket távolítsuk el és a narancsszinu reszt daraboljuk kis kockákra. Ezeket 3 dl vízben felforraljuk, majd forrás után kisebb lángon tovább főzzük kb. 15 percig. Főzőlével együtt az almához adjuk.
Odatesszük az egészet főzni, amíg az almadarabok szét nem főnek (30-40 perc).
Ha úgy érezzük, tehetünk bele még cukrot, alma savanyúságától, egyéni ízléstől függően.
Ha rottyant egyet a hozzáadott cukorral, akkor az egészet botmixerrel pürésítjük.
Még forrón üvegekbe töltjük és 1-2 napra száraz dunsztba tesszük.


napsütés az üvegben


2 megjegyzés:

  1. Szeretem az ilyen lekvárokat. Az év folyamán bármikor főzhető, és nincs tele "mindenfélével", mint a boltiak!
    Ja, és nagyon finom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. és így almával kevésbé macerás, mint csak naranccsal, bár én ekkora mennyiség filézésével is megszenvedtem :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...