2012. december 27., csütörtök

Az igazi bejgli




Nézegettem a sok bejgli képét, ami felkerült mostanában a blogokra és egyik sem olyan, mint amit anyu csinál a mama receptje alapján. Nem is ettem máshol még ilyet, próbáljátok ki, ez az "igazi". A tésztája nem szárad ki, puha foszlós marad sokáig.
Nem én sütöttem, hanem anyu, én csak lejegyzetelem a receptet :) (Anyu kommentje: "de majd jövőre te fogod csinálni")

Hozzávalók (4 rúd bejglihez):
1,2 kg liszt
25 dkg porcukor
25 dkg olvasztott margarin
3 tojás sárgája
5 dkg élesztő 1 kanál liszttel, cukorral felfuttatva

kevés rum
min. 5-6 dl langyos tej
1 nagy evőkanál zsír
Diótöltelék (1 rúd bejglihez):
25 dkg darált dió
15 dkg cukor
Máktöltelék (1 rúd bejglihez):
25 dkg darált mák
1,5 dl tej
15 dkg cukor
+ mindkét töltelékhez:
vaníliás cukor
reszelt citromhéj
mazsola
1-2 szelet alma, amit a felkent töltelékre reszelünk

Elkészítés:
A lisztet, cukrot, sót, tojássárgákat összekeverjük a felfuttatott élesztővel, langyos tejjel összeálltjuk és kevés rumot is adunk hozzá (sűrű galuskatészta állagú legyen). A majdnem kész tésztához még egy nagy kanál hideg zsírt is hozzádolgozunk, hogy elváljon az edény falától.
Kb. 2 órán keresztül kelesztjük letakarva a tésztát, majd 4 részre vágjuk.
A tölteléket előre elkészítjük:
A diót, cukrot kevés vízzel összekeverjük, a mákot 1-2 dl tejben felfőzzük és hozzáadjuk a többi hozzávalót, végül kevés almát reszelünk hozzá. A töltelék hideg, kenhető legyen.
A tésztát kinyújtjuk, egyenletesen elosztjuk a tölteléket, feltekerjük, tepsibe tesszük Egy tepsibe két rúd kerüljön.A tetejüket  megkenjük tojással. 1 órát kelesztjük, majd kb 1 órát sütjük. Kb.20 perc sütés után sütőpapírral letakarjuk.


2 megjegyzés:

  1. Ez az! Ez az a fakanállal verős recept, amit nagynéném említett. Ezt mentettem! Köszi! :-))

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...