2012. május 16., szerda

Lépesméz torta


Régóta elmentettem már ezt a receptet, de most végre a Facebookon levő Édességrajongók klubja csoportban Gaby által kíírt játéknál eljött az alkalom az elkészítésére. A feladat az volt, hogy mindenki a neve/bloggerneve kezdőbetűjével kezdődő édességet küldjön be, úgyhogy ez a lépesméz torta teljesen passzolt.

Ez egy olyan lépesméz torta, amiben nincsen lépesméz :), a külalakjáról kapta a nevét. Kicsit utánanéztem, nevezik ezt indonéznek, malájnak, vietnáminak és kínainak is és vannak különböző színes variációk is (fehér, sárga, zöld) és bonyolultabb elkészítési módok is.

Hozzávalók:
21 dkg kristálycukor
2,4 dl víz
8 dkg vaj
16 dkg sűrített tej
18 dkg liszt
6 db tojás
3 tk szódabikarbóna

Elkészítés:
A cukrot aranysárgára karamellizálom, majd óvatosan beleöntöm a vizet és a vajat. Félreteszem hűlni.
A tojásokat felverem villával és hozzáadom a kihűlt karamellhez.
Belekeverem a sűrített tejet és a liszt és szódabikarbóna keverékét. A palacsintatésztánál folyósabb masszát kapunk.
10 percig állni hagyjuk.
180 °C-ra előmelegített sütőben kb 1 órát sütöm (tűpróbáig).
Érdekes, ruganyos állagú lesz a belseje.
Csokiöntettel tálalhatjuk (a színe alapján átalában csokiízt várnak az emberek).









3 megjegyzés:

  1. Úristen, amiben sűritett tej van azt én imádom:)

    VálaszTörlés
  2. Én is csokisnak néztem... nagyon fincsi! :-)

    VálaszTörlés
  3. Igen, ezt jó előre tisztázni magunkban (és a kóstolókban), hogy ez nem csokis, különben csalódás lesz :) Viszont jó karamelles ... :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...