2013. augusztus 13., kedd

Kókuszos márványos kekszes krémes


A vaníliás-kakaós és a sárgabarackos kekszes krémes után jöjjön egy harmadik változat, most kókuszosan, némi kakaóval. Lehetne fokozni még azzal, hogy a tetejét csokival leöntjük, így egészen bountys ízvilágot érhetnénk el.

Hozzávalók:
kb. 30 dkg négyzet alakú háztartási keksz
1,5 cs vaníliás pudingpor
2 tojás
7 ek cukor
1 ek liszt
12,5 dkg margarin
7 dl tej
fél cs zselatin
6-7 dkg kókuszreszelék
2 csapott ek kakaó

Elkészítés:
A pudingport, zselatint, tojássárgáját, cukrot és lisztet kevés tejjel csomómentesre keverek, majd hozzáadva a többi tejet sűrűre főzöm. 
A tűzről levéve, ameddig még forró, belekeverem a margarint, kétfelé osztom, az egyik felébe a kókuszreszeléket, másik felébe a kakaót keverem, plusz mindkettőbe a tojások kemény habbá vert fehérjét (fele-fele arányban).
Egy tepsi aljába egymás mellé rakjuk a kekszeket és felváltva rákanalazzuk a krémeket (ne öntsük, mert feljöhet a keksz), majd nagyjából elsimítva a krémet a tetejét is kirakjuk kekszekkel.
Hűtőbe rakva 1 nap múlva megpuhul a keksz és a kekszek szélei mentén szeletelhető.
A krém állaga olyasmi, mint a cukrászdai krémesnek.
Kisebb méretű tepsihez elegendő ez a mennyiség, egy gáztepsihez kb. a duplája kell.


2013. augusztus 9., péntek

Répás kence - Blogkóstoló 10.



A Blogkóstoló 10. fordulójában Kisildi, a forduló háziasszonya egy viszonylag friss blogot sorsolt nekem párnak, Zsófiét. Kis fejtörést is okozott, hogy mit válasszak, mert nem volt még olyan sok recept az oldalán.
Végül a répás kencét próbáltam ki, amit kenyérre is lehet kenni, nálam csak úgy magában elfogyott :)

Hozzávalók:
1 kis fej hagyma
2 nagy szál sárgarépa
3 kanál majonéz - én ehelyett tejfölt használtam
1 kanál mustár
pár csepp citromlé
só, bors

Elkészítés:
A hagymát apró kockákra vágjuk, a répát kisebb lyukú reszelőn lereszeljük. 
A többi hozzávalóval elkeverjük.
Egy kis ideig a hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek, utána fogyasztható.


2013. augusztus 5., hétfő

Diós sajtfánk sütőben sütve



Ez az egyik legfinomabb sós-sajtos "cucc", amit eddig ettem. "Szerényen" csak ennyi ... :D
A sima sajtos verziója receptje itt található, miután összekevertem a tésztát, beleraktam egy jó nagy marék feldarabolt pirított diót (a külső barna réteget lemorzsoltam róla), utána itt is kis halmokat formáztam sütőpapíros tepsire és 200 °C-on 20 perc alatt megsütöttem.
Túl gyorsan fogy :)



2013. augusztus 1., csütörtök

Goldenblog 2013


Idén 9. alkalommal rendezik meg a Goldenblog versenyt, ahol is különböző kategóriákban keresik a legjobb blogokat. Itt tudtok róla olvasni.
Gondoltam egy nagyot és beneveztem én is. Nagy illúzióim nincsenek, rengeteg ismert és kevésbé ismert, de kreatív, érdekes bloggal indultak, talán annyi eredménye lesz, hogy kicsit többen megismerik az enyémet is.
Több kategóriában lehetett indulni, az enyém az Életmód kategóriába került a gasztro témájával.
Szóval menjetek az oldalra nézelődni és szavazni - sima facebook bejelentkezéssel lehet, kategóránként egy blogra - ha a Konyhalálra szeretnétek, így tehetitek meg:
Katt ide: http://goldenblog.hu/szavazas.aspx
Életmód kategória
Konyhalál - itt kéri majd a facebook bejelentkezést

Köszönöm szépen!

2013. július 24., szerda

Mozis sajtos kerek "perec" - SAD 17. forduló


A SAD - Süss, Alkoss, Díszíts! játék 17. fordulója Zsófihoz került, témául a gyermekkor ízét választotta.
Ezzel a "pereccel" most egy kicsit csalok, mert én biztosan nem ettem ilyet gyerekkoromban, csak később (nálunk a moziban szerintem csak a szotyi- és tökmaghéj ropogása hallatszott ... :D), de biztos sokan ettek ilyet kiskorukban moziban, állatkertben vagy vásárokban.
És hogy miért lett kerek perec? Egyszer már volt egy perec próbálkozásom (sós kerek perec), de már ott sem tudtam rendesen összehajtogatni a tésztát, ez viszont annyira lágy (kb. mint a fánktészta), hogy egyből a pogácsaszaggatót vettem elő hozzá. Úgyhogy szegény "perecemet" többen lepogácsázták :) De tulajdonképpen praktikusabb ez a forma nassoláshoz, kerti partihoz és több fér egyszerre a sütőbe is :)

Hozzávalók:
40 dkg kenyérliszt (én ehelyett is finomlisztet használtam)
10 dkg finomliszt 
2,5 dkg élesztő
3 dl meleg víz
5 dkg cukor
5 dkg tejpor
1,5 teáskanál só
1 tojás
5 dkg vaj
a lekenéshez:
1 tojás
5 dkg reszelt sajt (vagy napraforgómag)

Elkészítés:
A liszteket elkeverjük. 
A közepébe kis mélyedést készítünk, beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a meleg vizet.
15 percig állni hagyjuk, ezalatt felfut az élesztő.
Hozzáadjuk a tojást, vajat, tejport és a sót és jól összedolgozzuk, dagasztjuk. Lágy tésztát kapunk.
1 órán át meleg helyen kelesztjük.
Jól meglisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk, kinyújtjuk, majd lisztes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Ha perec formát szeretnénk, akkor kb. 80-90 cm-e hurkákat kell sodorni, abból lehet szép perecformákat készíteni (ezt nem próbáltam ki).
Sütőpapíros tepsibe rakjuk és újabb 1 órát pihentetjük.
Megkenjük tojással és megszórjuk sajttal (vagy napraforgómaggal).
210 °C-ra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt aranyszínűre sütjük.


Forrás: http://tucsokbogar.blogspot.hu/2011/06/mozis-perec-sajttal.html

2013. július 23., kedd

Ananászos cukkinidzsem



Ezt a receptet már régóta tartogatom, most végre kellő nagyságúak lettek a cukkinik hozzá otthon, a kertben ...

Hozzávalók:
1 kg cukkini
1 doboz konzerv ananász (340 g)
1 citrom leve
1 cs vaníliás cukor
35 dkg cukor (én egy kicsit kevesebbet tettem bele, elég volt)
1 cs 3:1 dzsemfix

Elkészítés:
A cukkinit megmossuk, meghámozzuk és lereszeljük.
Hozzáöntjük az ananászt a levével együtt, plusz a citromlevet és feltesszük főzni, amíg meg nem puhul a cukkini.
Én itt botmixerrel átmentem rajta egy kicsit, de ezt ki is lehet hagyni.
Hozzáadjuk a cukrokat és a dzsemfixet és 5 percig forraljuk.
Üvegekbe töltjük és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.


Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/ananaszos-cukkinidzsem

2013. július 18., csütörtök

Sárgabarackos-csíkos kekszes krémes



Aki még nem próbálta a kekszes krémest, annak kötelező darab :) Aki meg próbálta, annak szerintem eszébe jut, de miért nem evett ilyet régóta ...
Egyébként én is még csak egyszer készítettem ilyet vaníliás-kakaós csíkos változatban, ezt a csíkozós "hagyományt" folytattam most barackos csíkokkal. Extra finom! :)

Hozzávalók:
kb 30 dkg négyzet alakú háztartási keksz
1,5 cs vaníliás pudingpor
2 tojás (nekem most csak 1 volt, azzal is működik)
7 ek cukor
1 ek liszt
12,5 dkg margarin
7 dl tej
fél cs zselatin
1 bögre sárgabarack

Elkészítés:
A pudingport, zselatint, tojássárgáját, cukrot és lisztet kevés tejjel csomómentesre keverek, majd hozzáadva a többi tejet sűrűre főzzük. 
A tűzről levéve, ameddig még forró, belekeverjük a margarint, kétfelé osztjuk, az egyik felébe az apróra vágott sárgabarckot is beletesszük és azután mindkettőbe a tojások kemény habbá vert fehérjét (felel-fele arányban).
Egy tepsi aljába egymás mellé rakjuk a kekszeket és rákanalazzuk az egyik krémet (ne öntsük, mert feljöhet a keksz), majd óvatosan a másik krémet és a tetejét is kirakjuk kekszekkel. Én most három réteget próbáltam kihozni, de talán a csak kettő látványosabban elkülönül.
Hűtőbe rakva 1 nap múlva megpuhul a keksz és a kekszek szélei mentén szeletelhető.
A krém állaga olyasmi, mint a cukrászdai krémesnek.
Kisebb méretű tepsihez elegendő ez a mennyiség, egy gáztepsihez kb. a duplája kell.






2013. július 15., hétfő

Almás-fahéjas csiga


Csiga, ami nem csigalassúsággal készül :)

Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta
3 nagyobb alma
1 ek fahéj
2-3 ek cukor
citromlé ízlés szerint

Elkészítés:
Kinyújtjuk a leveles tésztát.
Az almát meghámozzuk, lereszeljük nagy lyukú reszelőn.
Hozzákeverjük a fahéjat, cukrot és citromlevelet, kicsit kinyomkodjuk a levét és szétterítjük a tésztán.
Feltekerjük és kb 1 cm-es hengereket vágunk belőle.
Sütőpapíros vagy szilikonos tepsire fektetjük.
200 °C-ra előmelegített sütőben kb fél óra alatt megsütjük.




2013. július 10., szerda

Sárgabarackos mákosgubafelfújt



Hozzávalók:
6 kifli
1 l tej
3 tojás
10 dkg mák
fél cs vaníliás pudingpor
10 dkg cukor
6-8 ek sárgabaracklekvár
kis vaj/margarin

Elkészítés:
A tepsit/sütőformát kivajazzuk.
A kiflit felszeleteljük.
A tojásokat szétválasztjuk.
A fehérjéket kemény habbá verjük.
A sárgáját elkeverjük a cukorral, a pudingporral, a baracklekvárral és a tej 3/4-ével.
Ezt a kiflikre locsoljuk, összekeverjük, nagyjából be is szívja.
A tojásfehérjével összeforgatjuk a kifliket.
Egy réteg kiflit teszünk a tepsibe, jó alaposan megszórjuk mákkal, erre jön még egy réteg kifli, arra is mák.
180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Kb. félidőben rálocsoljuk a tej maradékát, hogy ne száradjon ki a teteje.
Baracklekvárral lelocsolva, porcukorral megszórva tálaljuk.
Nálam muffinformában és tepsiben is készült.




2013. július 9., kedd

Gesztenyés-meggyes muffin


Hozzávalók:
20 dkg liszt
25 dkg gesztenyemassza
5 dkg cukor
fél cs sütőpor
1 tojás
5 dkg olvasztott margarin
1,5 dl tej
egy jó marék meggy

Elkészítés:
A tojás a cukorral jól kikeverjük, majd hozzákeverjük a tejet és a felolvasztott margarint.
Ehhez jön a sütőporral elkevert liszt, ezután belereszeljük a félig kiolvasztott gesztenyepürét.
Nekem a meggy is fagyasztott volt, félig kiengedett állapotban mindegyiket 4-5 darabba vágtam és hozzákevertem a masszához.
Muffinkapszlikba tesszük és 180 °C-ra előmelegített sütőben megsütjük (kb. 30 perc).
A tészta nehezebb a gesztenyétől és a meggytől, kicsit odaragad a muffinpapírokhoz.


Forrás: http://www.mindmegette.hu/gesztenyes-meggyes-muffin.recept

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...