2013. február 20., szerda

Vajkaramellás pite fahéjas sült almával


Még mindig itthon "nyaralok". Ezt ugyan már nem lázasan, de azért salsa lázban és még betegen sütöttem. Szerencsére gyorsan megvan. És nagyon finom!

Hozzávalók (24 cm-es piteformához):
3 dl tejszín
5 dkg vaj
13+5 dkg cukor
10 dkg liszt
50 dkg savanykás alma
1 tk fahéj
1 kk só
vaj és liszt a forma kikenéséhez 

Elkészítés:
A 13 dkg cukorból világos karamellt készítünk (rázva, nem keverve ;-)). Ehhez adjuk a vajat, majd a tejszínt (sisteregni fog). Kis lángon folyamatosan kevergetjük. Ha feloldódott a karamell, akkor levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk.
Az almát megpucoljuk és 2 cm-es kockákra vágjuk.
Egy serpenyőben az 5 dkg cukorból is karamellt készítünk, ehhez adjuk az almakockákat. Addig sütjük együtt őket, amíg az alma meg nem puhul kissé. Ekkor megszórom fahéjjal és összeforgatom.
A kihűlt tejszínes karamellel habverővel alaposan elkeverjük a lisztet, sót és a tojásokat.
Kivajazott, kilisztezett piteformába öntjük. A tetejére egyenletesen rászórjuk az almát.
160 °C-ra előmelegített sütőben 45 percig sütjük.



Forrás: http://flat-cat.hu/2009/08/25/vajkaramellas-pite-fahejas-karamellas-sult-almaval/

4 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...